Lahmacun!

En älskad maträtt från mellanöstern: Lahmacun!
 

Ingredienser, ca 18 s:

300 g nötfärs +300 g lammfärs

3 gul lök

3 skalade tomater

1 grön turkisk paprika + 2 gröna starka paprika

1/2 dl kallt vatten

2 dl persilja

3 vitlök

2 msk olivolja

2 dl tomatpuré

2 msk pulbiber eller torkad chili paprika, kan ta mer om man vill ha lite starkare

3 tsk salt och ½ tsk svartpeppar


Deg

11-12 dl vetemjöl

1 pkt jäst

3 dl vatten, fingervarmt

3 dl mjölk, fingervarmt

1 ½ dl olivolja

1 ½ tsk socker

1 ½ tsk salt


Tillagning:

1. Börja med att blanda ihop alla degingredienser och knåda till en smidig deg

2. Gör sen små degbollar och lägg de på mjölat bord och täck med en fuktig bakduk


Under tiden förbered fyllning;

1. Lägg köttfärsen i en rymlig bunke

2. Skala och finhacka tomat, paprika och persilja och blanda tillsammans med köttfärsen

3. Riv ner lök och pressa in vitlök

4. Tillsätt tomatpuré, pulbiber, vatten, olja, salt och svartpeppar och blanda väl. OBS! Köttfärsblandningen ska Inte stekas innan, utan den tillagas senare i ugnen!

5. Kavla ut degbollarna till tunna och runda cirklar. Lägg bakplåtspapper på en plåt

6. Lägg upp degen på bakplåten och med hjälp av en sked bred ut fyllning på degen

7. In i den varma ugnen, 275 grader  i ca 5-8 minuter. När köttfärsen fått färg är den färdig att ta ut, se till att kanterna inte bränns.

 

Vi lagade denna maträtt och vi tycker att det var väldigt svårt eftersom att vi aldrig hade lagat den innan och det var mycket arbete. Men vi tycker även att vi lyckades och vi kommer garanterat att laga denna igen!

Denna maträtt är ganska svår och laga då det är mycket arbete som måste göras. Det kan ta lång tid beroende på hur många man gör men med degen och alla andra ingredienser tar det lång tid. Men vi kan garantera att det är värt all arbete!

Denna maträtt är annars känd i alla kurdiska delarna i mellanöstern. Den tillagas även i andra länder i mellanöstern men den tillagas mest hos kurder. Det är en maträtt som man kan äta när som helst. Vi brukar äta denna till middag med en god sallad till!

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0