Kurdisk dolma

Kurdisk dolma på vindruvsblad och mangoblad.

 

Läs igenom receptet noga innan du lagar dolma, för att det är mycket förberedelser. Tar lite tid, men det är värt för att dessa dolmor är otroligt goda.
Förberedelse ca 1 timme + 45 min tillagning
Allt som allt tar det ca 2 timmar.

Ingredienser – till ca 6-7 pers

ca 8 dl ris, rundkorning

500 g köttfärs eller kycklingfilé, skära i väldigt små bitar.

5-6 stora msk tomatpuré
2 vitlök
½ dl olivolja + ½ dl rapsolja
4-5 drag eller ca 1 tsk svartpeppar
1 tsk paprika pulver (kan uteslutas)
ca 1 msk salt
1 1/2 dl hackad bladpersilja
2 st grön paprika snacks tärnad i små bitar
2 dl sumak (Torkade frö) + 1 liter kokande vatten (Finns i välsorterad mataffär)

Grönsaker, välja de ni du tycker om

Vindruvsblad – Konserverade eller lösvikt
Mangoldblad

Förberedelse

1. Lägg sumak i en vattenbringare eller i en djup skål och häll sen på det kokande vatten. Låt det stå och dra.
2. Gröp ur roten på vitkålen. Koka upp vatten i en kastrull och lägg sen i hela vitkålen.  Allt eftersom det kokar ska bladen separeras och tas upp från vattnet.
3. Därefter ska dessa delas i mindre bitar och det mittersta ska skäras bort. Lägg dessa på ett fat och ställ åt sidan.
4. Skära bort båda ändarna på löken och lägg de i samma vatten som vitkålen och dessa ska förkokas i ca 5-10 minuter beroende på storlek.
5. Lägg de sedan i kallt vatten för att sedan lossa skiva för skiva. Det gör inget om de går sönder för man kommer ändå att rulla ihop dem. Lägg dessa på ett fat och ställ åt sidan.
6. Finhacka persilja, paprika och pressa vitlöken och ställ åt sidan.
7. Gröp nu de grönsaker som ska gröpas ur, dvs. paprika, tomat, zucchini och aubergine. Dela exempelvis zucchini i 3 lika stora delar, så blir det lättare att fylla.
8. Gör ett litet snitt på änderna på zuchinni och aubergin (som om man skulle göra ett lock men den ska fortfarande sitta fast).
9. Gröp ur zucchini och aubergine med hjälp av en speciell potatisskalare.
10. Gröp ut tomatköttet och skär de i mindre bitar och lägg i en skål, för att senare lägga i risblandningen.

 

Tillagning
11. Blanda nu det råa kött- eller kycklingbitarna eller köttfärsen tillsammans med det okokt riset.
12. Blanda ner tomatpuré, olja, persilja, paprika, vitlök, paprikapurè och det ur gröpta tomatköttet, salt och svartpeppar i en rymlig bunke. Blanda ordentligt och smaka av (Sälta mer som du önskar)
13. Häll lite olivolja i botten av kastrullen och lägg sedan lite av den urskurna vitkålen och eller de trasiga vindruvsbladen. Några persiljestjälkar och några vitlöks klyftor kan man också ha i botten av kastrullen.
14. Börja med att fyll de urgröpta grönsakerna. Fyll inte ända upp för riset kommer att svälla upp vid tillagningen och det ska då finnas lite utrymme.
15. Lägg sedan en klick risblandningen på vindruvsbladen eller vitkålsbladen.
16. Vik ihop sidorna och rulla ganska hårt.
17. Börja med att lägg ett lager av vindruvsbladen och vitkålsbladen i den rymlig kastrullen och sedan packa de fyllda grönsakerna och sist varva ytterligare med vindruvs- och vitkålsbladen tills dem är slut.
18. Salta ytterligare lite över de översta dolma innan du lägger på en tallrik som tryck.
19. Sila på sumakvatten över dolma och så fort du börjar se vattnet stiga upp ska du inte hälla på mer.
20. Koka först upp på hög värme och låt sjuda i 45 minuter tills riste och grönsakerna är färdigkokta.

 

Det var jag (Firat) min mamma och Josef som gjorde denna maträtt. Vi tog hjälp av min mamma där vi frågade henne om ett datum då hon hade tid o laga dolma som tar ungefär 2 timmar att göra och det gick hon med på. Vi satte oss ner och lagade maten det var inte alls tråkigt eftersom det fanns alltid någonting att göra, men det som var jobbigast var att rulla riset i bladen, rullar man för snabbt eller tar i för hårt så går bladen sönder. Så ett tips till er som ska laga denna maträtt, var försiktiga så kommer det gå jätte bra. Vi tycker att det är värt och testa laga denna maträtt, eftersom smaken är så underbar! Men tvekar man kan man alltid fråga en nära vän om han eller hon vill ställa upp och hjälpa dig.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0